Naslovnica Život Australija: Morali evakuisati dijelove glavnog grada

Australija: Morali evakuisati dijelove glavnog grada

425
foto: agencije

Canberra — Neki stanovnici australske prijestonice Canberre nakratko su evakuisani nakon žestokih požara koji su izbili u blizini lokalnog aerodroma nakon što su se požari ublažili u posljednjih nekoliko dana zbog padavina, ali su se ponovo vratili na jugoistok zemlje zbog velikih temperatura.

Ceste su zatvorene, a vlasti su poručile ljudima da napuste ili ostanu podalje od predgrađa istočno od Canberre, dok su fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazale da se sivi dim diže iznad gradskih predgrađa. Nije bilo izvještaja o povredama ili materijalnim oštećenjima, a upozorenje je ukinuto već sat vremena kasnije, prenosi Fena.

Posljednjih su sedmica Canberra i gradovi Sydney i Melbourne iskusili kvalitet zraka koji je ocijenjen kao najgori na svijetu zbog gustih oblaka dima.

Od septembra, na stotine požara u Australiji usmrtilo je 29 osoba i istrijebilo milijardu autohtonih životinja, a oko 2.500 kuća je spaljeno.

Vatrogasci su proteklih sedmica iskoristili kišu i blaže temperature kako bi obuzdali požare, ali je i taj predah okončan u srijedu kada su se vratile visoke temperature i snažni vjetrovi.

(StarMo)