Naslovnica Život AUDIO/Pehlić za RGM: Kako je nagrada švedske kraljice stigla u Mostar

AUDIO/Pehlić za RGM: Kako je nagrada švedske kraljice stigla u Mostar

384
Abida Pehlić i Senada Malanović

Mostar — Udruženje “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece.

Međunarodnu nagradu dodjelila je Fondacija “Child10″ iz Kraljevine Švedske, a určena je i nagrada švedske kraljice Silvije i njene Fondacije „Briga o djeci“. Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između više od 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.

– To je za nas u prvi mah bio šok. Pomislili smo čak da je u pitanju neka spam pošta. Međutim, na njihovoj web stranici smo vidjeli da smo nominovani , zatim ušli u uži izbor. Sa velikom radošću smo primili vijest da smo među deset organizacija dobitnica ovogodišnje nagrade. Ceremonija je, na našu veliku žalost, zbog pandemije održana online. Ovih dana smo obavješteni da će se ceremonija dodjele nagrada ipak održati uživo i to 18. oktobra na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima , čemu se zaista radujemo”, rekla je između ostalog predsjednica Udruženja “Novi put” Abida Pehlić u razgovoru za RGM radio.

Novi put je jedini iz BiH dobio ovu nagradu jer je ova NVO organizacija pohvaljena za “svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom gošća emisije “Intervju sedmice” Radija Gradska Mreža, bila je predsjednica Udruženja “Novi put” Abida Pehlić, sa kojom je razgovarala novinarka Senada Malanović.

Cijeli tok razgovora je u emisiji “Intervju sedmice”, pogledajte i poslušajte u priloženom video prilogu.

(StarMo)