Naslovnica Mostar Asocijacija mladih SDA: Online izložba “Mostar – svjedok fašizma”

Asocijacija mladih SDA: Online izložba “Mostar – svjedok fašizma”

136

Mostar — Uličnom akcijom i online izložbom slika pod nazivom “Mostar – svjedok fašizma” Asocijacija mladih SDA Mostar obilježava 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan početka opsade Mostara, saopšteno je iz te organizacije.

“Mostar je grad koji je preživio prvo agresiju JNA i Vojske Republike Srpske, a potom agresiju i opsadu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane, presuđenih za udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje, zločine protiv civilnog stanovništva i brojne druge ratne zločine. 9. maj obilježavamo i kao Dan pobjede nad fašizmom, a Mostar je uistinu tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio svjedok fašizma.

Jedan od najvećih zločina bio je urbicid, granatiranje i ciljano rušenje brojnih infrastrukturnih objekata, a posebno onih kulturnih”, navodi se u saopštenju.

Tim povodom, članovi Asocijacije mladih SDA Mostar kao podsjetnik na fašizam devedesetih godina prošlog stoljeća, pripremili su online izložbu slika “Mostar – svjedok fašizma” koja se može pogledati putem linka:

https://www.artsteps.com/view/62782a108f3def9a28b4f69a/?currentUser

(StarMo)