Naslovnica Život Assangea će izručiti Americi

Assangea će izručiti Americi

96
Julian Assange

London — Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

On sada ima rok od 14 dana da se žali na odluku, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju su naveli da “sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili zloupotreba procesa.”

“Niti su otkrili da bi izručenje bilo nespojivo s njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravedno suđenje i slobodu izražavanja”, kao i da će “dok je u SAD prema njemu biti postupano na odgovarajući način, uključujući i prema njegovom zdravlju.”

Sjedinjene Države traže Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša dokumenata, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Njegov Wikileaks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da je slučaj politički motivisan.

Assange, koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuče azil’ britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

Ako mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Assange bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

(StarMo)