Naslovnica BiH Arnautović: CIK raspisuje Izbore u BiH 04. maja

Arnautović: CIK raspisuje Izbore u BiH 04. maja

291

Sarajevo — Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je kazao da će CIK BiH, “u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, na sjednici 4. maja ove godine donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine”.

Arnautović je kazao da je veliki interes javnosti vezan za finansiranje izbora, te da još uvijek vidi da kod nekih medija ili pojedinaca postoji dilema šta će CIK BiH uraditi, da li će raspisati izbore?

Naglasio je da će CIK BiH “u svemu postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati onih zakonskih odredaba i rokova koji su tim zakonom propisani”.

Podsjetio je da je jedna od tih zakonskih obaveza da CIK BiH “najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore”. Izborni dan je fiksno utvrđen kao prva nedjelja u oktobru u izbornoj godini, “pod nekim uvjetima ako se ne poklapa sa vjerskim praznicima konstitutivnih naroda”.

– Mi smo se u vezi s tim obratili i vjerskim zajednicama da dobijemo i formalno potvrdu da se taj dan ne podudara ni sa jednim vjerskim praznikom konstitutivnih naroda. Tako da će CIK BiH, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, 4. maja na sjednici donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine – najavio je Arnautović.

Kaže da je u vezi s tim dilema kako će biti provedeni izbori u smislu finansiranja. Podsjetio je da je odredbama Izbornog zakona BiH propisano obligatorno ponašanje u vezi s osiguranjem tih sredstava.

– Prema ovoj odredbi, sredstva za provedbu izbora se moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a BiH o raspisivanju izbora. Naglašavam ovu zakonsku izričitu odredbu, moraju se osigurati u roku od 15 dana od donošenja odluke – kazao je Arnautović.

Dodao je da će krajnji rok do kojeg se moraju osigurati sredstva, kako je propisano zakonom, biti 19. maj ove godine.

 

(StarMo)