Naslovnica Izdvojeno Arnaut: Umjesto fašista, ulice nazvati po Pravednicima

Arnaut: Umjesto fašista, ulice nazvati po Pravednicima

237
foto: RSE - ilustracija

Sarajevo — Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je Inicijativu kojom se traži od nižih nivoa vlasti da imena ulica, trgova, škola i drugih javnih površina nazvanim po osobama koje su djelovale na strani, sarađivale ili na drugi način podržavale ili opravdavale okupacijske nacističke i fašističke snage tokom Drugog svjetskog rata, zamijene s imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao ‘Pravednici’ među narodima od Yad Vahem centra u Jerusalemu.

Kako se u obrazloženju navodi, na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, danas postoje ulice, trgovi, parkovi, škole koje nose imena poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Huseina Đoze, Đure Spuževića, Muhameda Pandže, Rafaela Bobana, Pavela Đurišića i slično.

– Istovremeno, iako je 49 osoba iz Bosne i Hercegovine proglašeno Pravednicima među narodima od Yad Vashema, nakon što je utvrđeno da su riskirajući svoje živote spasili sugrađane od sigurne smrti tokom Holokausta, samo po rijetkim su nazvane ulice u našoj zemlji – navodi Arnaut, prenijeli su u četvrtak bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

On je podcrtao da bi se upravo zamjenom naziva povezanim sa kolaboracionistima s imenima osoba koje su u najmračnijim momentima evropske istorije promovirale osnovne ljudske vrijednosti poslala jasna poruka o vrijednostima koje naša zemlja baštini, te ukazuje na poruku koju bi poslao Mostar ukoliko bi “ulicu nazvanu po Juri Francetiću – ustaškom zapovijedniku tzv. Crne Legije – zamijenio imenima Franje i Lidije Griner, koji su spasili Alisu Werdisheim, čiji su roditelji, brat blizanac i baka ubijeni u Holokaustu”.

Sarajevo bi, ističe se, poslalo istu poruku ako bi “ulicu koja nosi ime Sulejmana Pačariza, komandanta jedinice SS Polizei-Selbstschutz-Regiment Sandschak, nazvalo po porodici Hardaga – Mustafi, Zejnebi, Izetu i Bahriji – koji su porodicu Kabilo spasili sigurne smrti”, kao i da bi Bijeljina to uradila “ako bi Trg Draže Mihailovića, četničkog komandanta, zamijenila imenom Riste Ristića, koji je spasio brojne Jevreje Bijeljine od ustaša i nacista”.

(StarMo)