Naslovnica Život Armenija: Spriječen pokušaj ubistva premijera

Armenija: Spriječen pokušaj ubistva premijera

279
Nikola Pašinjan

Jerevan — Armenija je spriječila pokušaj ubistva premijera Nikola Pašinjana i da vlast preuzme grupa bivših dužnosnika, objavila je Nacionalna služba sigurnosti u subotu.

Pašinjan je pod pritiskom hiljada demonstranata koji protestuju od utorka i traže da odstupi zbog prekida vatre koji je dogovorio, a koji je Azerbajdžanu osigurao teritorijalne dobitke u Nagorno Karabahu, nakon šest sedmica borbi.

NSS je objavio da su uhapšeni njegov bivši čelnik Artur Vanecjan, bivši šef kluba zastupnika Republikanske stranke u parlamentu Vahram Bagdasarjan i ratni veteran Ashot Minasjan.

– Osumnjičeni su planirali ilegalno preuzeti vlast ubistvom premijera i već su razgovarali o potencijalnim kandidatima koji bi ga zamijenili – objavio je NSS u priopćenju, javile su agencije, pozivajući se na Reuters.

Pašinjan je ranije ove sedmice rekao da nije imao izbora osim potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorija.

Rekao je da za to preuzima ličnu odgovornost, ali je odbacio pozive da odstupi.

Prekid vatre zaustavio je vojne akcije u i oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dijela Azerbajdžana, ali naseljenog uglavnom Armenima.

(StarMo)