Naslovnica Politika Arizona i Wisconsin potvrdili pobjedu Bidena

Arizona i Wisconsin potvrdili pobjedu Bidena

333

Washington — Savezne države Arizona i Wisconsin službeno su potvrdile pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima čime su dodatno učvrstile pobjedu demokrata nad Donaldom Trumpom koji još ne prihvata poraz, prenosi Associated Press.

Osoba odgovorna za izborne operacije, državna sekretarka u Arizoni, demokratkinja Katie Hobbs, pozdravila je izbore “vođene transparentno, precizno i pravedno (…) uprkos brojnim neutemeljenim navodima koji su govorili suprotno”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Kasnije u ponedjeljak, 30. novembra po američkom vremenu, guverner Wisconsina Tony Evers objavio je da je potvrdio rezultate izbora u svojoj saveznoj državi koja je glasala za Bidena, a 2016. birala je Trumpa.

Arizona je potvrdila i pobjedu demokratskog kandidata u Senat, Marka Kellyja.

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa. Arizona dopušta da se rezultati osporavaju čak i nakon što su verifikovani.

Ekipa izborne kampanje Donalda Trumpa pokušala je – do sada bezuspješno – sudskim putem osporiti potvrđene izborne rezultate u ključnim državama u kojima je Biden pobijedio.

(StarMo)