Naslovnica Život Argentina: Bolnice prepune, osoblje iscrpljeno

Argentina: Bolnice prepune, osoblje iscrpljeno

114
foto: Reuters

Buenos Aires — Od početka pandemije u Argentini je registrirano 3 miliona zaraženih, a zdravstveni radnici kažu da su bolnice prepune uprkos strožijim vladinim mjerama da se suzbije širenje zaraze.

Ministarstvo zdravstva reklo je da su u protekla 24 sata registrirana 11.394 novozaražena, čime je zemlja doživjela novu crnu prekretnicu, uz 156 smrti čime se broj žrtava koronavirusa popeo na 64.252 osobe.

Vlada predsjednika Alberta Fernandeza ovaj vikend je objavila novi krug strožijih mjera dok drugi talas zaraze puni odjele intenzivne njege i uspostavlja nove dnevne rekorde zaraženih i umrlih.

Ali medicinsko osoblje kaže da to još uvijek nije dovoljno, prenose hrvatski mediji.

“Ljudi moraju biti malo više svjesni i znati da su bolnice pune i da je bolničko osoblje iscrpljeno”, rekla je Luciana Berti, 41-godišnja hirurška asistentica.

Južnoamerička zemlja poznata po proizvodnji pšenice, koja je zaredom prošla tri godine recesije pogoršane pandemijom nastoji uravnotežiti potrebu suzbijanja virusa i zaštite krhke ekonomije.

Argentinski pedijatar Carlos Kambourian rekao je da bi bilo ključno ubrzati posustalu kampanju vakcinisanja. U protivnom, upozorio je, bolnice će biti prepune.

Oko 68 posto kreveta na odjelima intenzivne njege u zemlji je zauzeto, pokazuju vladini podaci.

“Zdravstveni sistem danas ne može podržati više ni jednog pacijenta, već sada su prepune”, rekao je.

“Možemo nastaviti produžavati mjere svakih 15 dana, od sada još dvije godine ako ne učinimo ono što treba učiniti – testirati se i vakcinisati”, naglasio je taj doktor.

(StarMo)