Naslovnica Život Apostolski nuncij – počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Apostolski nuncij – počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

320

Mostar — Nadbiskup i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto u srijedu je promoviran u počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Apostolski nuncij iskazao je tom prilikom zahvalnost Sveučilištu zbog počasnog doktorata kazavši kako je ta akademska institucija prestižni univerzitet koji se s pravom može smatrati ponosom ne samo hrvatskog naroda u BiH nego i svih entiteta koji čine ovu regiju, saopćeno je sa SUM-a.

“Sve težnje za vitalnim dobrima, nakon što postanu stvarnost, ako nema prikladnog i svjesnog tretmana njihovog očuvanja i učvršćivanja, uključuju veliki rizik od povratka na stanje težnje. Drugim riječima: mir, dijalog i pomirenje su kategorije koje nisu statične, već dinamične, u trajnoj izgradnji i razvoju. Za napore graditelja mira, dijaloga i pomirenja nikada neće biti moguće reći ‘dovoljno je'”, kazao je u svom govoru zahvale apostolski nuncij Pezzuto.

Monsinjor Pezzuto dvanaesti je počasni doktor (doctor honoris causa) Sveučilišta u Mostaru koji osim časti i naslova preuzima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Prema evropskoj univerzitetskoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izuzetan je događaj za univerzitet.

U pozdravnom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić naglasio je kako godinama monsinjor Pezzuto održava izvrsne odnose i susrete sa Sveučilištem u Mostaru, pomaže u uspostavljanju brojnih veza s drugim institucijama, održava predavanja studentima i profesorima te učestvuje na međunarodnim konferencijama.

“Svi su ti susreti i gostovanja bili puni optimizma, otvorenosti, saradnje i ljubavi prema čovjeku i stvoritelju. Bio nam je i ostao učitelj životnog dijaloga, ali, nadasve, prijatelj”, istakao je rektor Tomić.

Dodao je kako je zbog takvog doprinosa Bosni i Hercegovini i izvrsnog odnosa sa Sveučilištem u Mostaru, Senat odlučio dodijeliti monsinjoru Pezzutu najviše priznanje – titulu počasnoga doktorata ‘doctor honoris causa’.

“Danas dodjeljujemo ovo počasno zvanje s dubokim uvjerenjem kako će monsinjor Luigi Pezzuto uvijek biti prijatelj Sveučilišta u Mostaru i države Bosne i Hercegovine bez obzira na to gdje obavlja svoju dužnost koju mu povjeri Sveta stolica. Također želimo da i dalje ostane graditelj mostova među ljudima, kulturama, narodima i državama, moleći se za sve ljude okupljene u vrijednostima čovjekoljublja”, poručio je rektor Tomić.

Inače, počasni doktorat pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog organa univerziteta, fakulteta ili pojedinaca. Senat imenuje stručnu komisiju i donosi konačnu odluku na temelju izvještaja te komisije.

U ime komisije, kao promotor, na svečanosti je govorio prof. dr. sc. Dragan Čović, koji je naglasio kako se nadbiskup Pezzuto kao apostolski nuncij snažno zalagao i zalaže za uspostavu društva mira i blagostanja, ponajviše u smislu da konstitutivni narodi BiH napreduju na putu pomirenja i uzajamnog praštanja.

“Apostolski nuncij u BiH dokazao se kao istinski prijatelj ove zemlje, svih njenih konstitutivnih naroda, podržavajući jednakopravnost i pravičnost te euroatlantski put Bosne i Hercegovine. S tim u vezi očigledno je da se radi o osvjedočenom prijatelju naše domovine. Komisija je uzimajući sve navedeno u obzir, jednoglasno donijela zaključak i prijedlog da monsinjor Luigi Pezzuto, opunomoćeni predstavnik nasljednika svetog Petra, istaknuti diplomata, svećenik, teolog, poliglota, humanista, kosmopolita i mirotvorac, ispunjava sve uslove za realizaciju dodjele počasnog doktorata nauka Sveučilišta u Mostaru”, zaključio je Čović kao predsjednik Komisije i promotor.

Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim štembiljem sveučilišta.

Uoči svečane dodjele, nadbiskup i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto sastao se s Upravom Sveučilišta u Mostaru u Rektoratu, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

(StarMo)