Naslovnica Život Aplikacija izazvala “strah i šok”

Aplikacija izazvala “strah i šok”

371
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Facebookova aplikacija za hitno prepoznavanje ljudi izazvala je strah i šok u javnosti, ali kompanija tvrdi da je ona namijenjena samo za članove ove društvene mreže.

U javnost je procurila informacija da je dovoljno samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i odmah se na ekranu pojavi njeno ime, prezime i profilna slika sa Facebooka.

Riječ je o, kako prenosi Forbes, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zuckerberga, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

U pitanju je aplikacija za prepoznavanje lica, ali ne u smislu prepoznavanja korisnika koji tako mogu da otključaju, na primjer, vlastiti telefon, već o prepoznavanju lica drugih korisnika Facebooka.

Takva opcija mogla bi da uništi i ono malo preostale privatnosti na internetu, a razvijena je tako da se primjenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Zuckerbergovoj mreži.

To je, kako upozoravaju portali, još jedan dokaz koliko je opasno djeljenje ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama, jer, kada bi se ustalila aplikacija poput ove za prepoznavanje ljudi, svako bi mogao znati nečije ime i imati njegove podatke čim ga ugleda na ulici.

Facebook je počeo da razvija ovu aplikaciju 2015. i 2016. a testirali su je na zaposleniima u kompaniji i njihovim prijateljima.

U kompaniji negiraju moć ove aplikacije.

Uprava Facebooka tvrdi da redovno interno testiraju nove tehnologije, te da su sa aplikacijom za prepoznavanje lica mogli prepoznavati samo njihove zaposlene i njihove prijatelje sa aktiviranom opcijom prepoznavanja lica, ali ne i druge osobe.

(StarMo)