Naslovnica Mostar “Apeli bez učinka, vlasti da se uključe u borbu protiv epidemije”

“Apeli bez učinka, vlasti da se uključe u borbu protiv epidemije”

352

Mostar — Epidemiološka slika uzrokovana sa virusom korona (SARS CoV-2) je sve teža, saopšteno je u srijedu iz Javne ustanove (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar.

Početkom ove sedmice broj testiranja se utrostručio, sve više ima febrilnih pacijenta, među kojima su pacijenti koji imaju jasne simptome da su SARS CoV-2 pozitivni na osonovu dijagnostike – labaratorijskih pretraga, RTG nalaza i specifičnog simptoma za SARS CoV-2, a to je gubitak čula okusa i mirisa, upozoravaju iz JU DZ Stari grad Mostar.

“Međutim imamo i pacijente koji su febrilni radi drugih uzročnika, što nam je otežavajuća okolnost kod testiranja na SARS CoV-2. Od 30 završenih rezultata što su jučer testirani već imamo 15 pozitivnih, tokom dana ćemo dobiti rezultate od još 44 pacijenta koja su jučer testirana”, izjavio je koordinator za Covid-19 u Domu zdravlja Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Broj aktivnih slučajeva na SARS CoV-2, na području koje pokriva J.U Dom zdravlja Stari grad Mostar, iznosi 164. Juče su hospitalizovana još dva pacijenta koji su imali srednje tešku kliničku sliku zbog pneumonije uzrokovane SARS CoV-2. Jedan je rođen 1950., a drugi 1983. godine, navode iz JU DZ Stari grad Mostar.

“Molimo organe vlasti da se maksimalno uključe u borbi protiv epidemije, očito da svi apeli koje smo uputili građanima imaju zanemariv efekat. Zdrastveni radnici su iscrpljeni, svaki dan imamo na stotine pregleda u našim porodičnim ambulantama, iscrpljeni smo materijalno, fizički, i psihički”, apeluju iz navedene zdravstvene institucije.

Podsjećaju i da zemlje Evropske unije uvode sve restriktivnije mjere, tako da i oni očekuju uvođenje tih mjera na prostoru BiH, jer zdrastveni sistem bi mogao biti ugrožen.

“Ako dođe do kolapsa zdrastvenoga sistema, ispaštat će hronični bolesnici, mimo bolesnika koji su zaraženi sa SARS CoV-2, te samim tim možemo očekivati veću stopu smrtnosti”, upozorio je koordinator za Covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

(StarMo)