Naslovnica Izdvojeno Apel: Zvanični Beograd destabilizira Crnu Goru…

Apel: Zvanični Beograd destabilizira Crnu Goru…

541

Podgorica — “Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije, ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica”, navodi se u “Apelu za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori”, koji je potpisalo više desetina političara, politikologa, advokata, istoričara, novinara.

“Riječ je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spriječi njena konsolidacija kao samostalne i suverene države”, navodi se u Apelu.

U Apelu se navodi da je oktobra 2016. Crna Gora “uspjela da se odbrani od rusko-srpskog udara”. Uspije li novi pokušaj destabilizacije Crne Gore, njegove direktne posljedice biće oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja, piše u dokumentu.

“Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac posljednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke. I ovoga puta srpske elite konsensualno od vlasti u Srbiji zahtijevaju radikalnu reakciju” – stoji u Apelu.

Potpisnici Apela su upozorili da su “mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog vijeka”.

(StarMo)