Naslovnica Život Apel stručnjaka: Suzbijmo epidemiju, pridržajimo se mjera

Apel stručnjaka: Suzbijmo epidemiju, pridržajimo se mjera

290
foto: ilustracija

Mostar — Statistički podaci međunarodnih institucija pokazuju da se pandemija virusa korona širi ubrzanim tempom po cijeloj zemaljskoj kugli. Do danas, u svijetu je zabilježeno 32.636.842 zaraženih, od kojih je sa smrtnim ishodom 997.336, dakle skoro milion umrlih.

U broju zaraženih prednjače Sjedinjene Američke Države sa 7.059.281, Indija 5.903.932, Brazil 4.694.648, te Rusija 1.143.571. Najveći broj zaraženih na dnevnom nivou juče imala je Indija sa 85,362 osoba.

U Bosni i Hercegovini do sada imamo 26.564 zaražene osobe od početka epidemije sa 808 smrtnih slučajeva.

Vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti virologije najavljuju mogući kraj epidemije tek krajem iduće godine. Sudeći po statistici i ako uzemo u obzir da je 75% zaraženih u Bosni i Hercegovini bilo u periodu od kraja juna do kraja septembra, onda se može predpostaviti da bi taj broj do kaja iduće godine mogao biti oko 125 hiljada zaraženih, te oko 4000 osoba sa smrtnim ishodom, u zavisnosti od toga koju će populaciju stanovnika najviše pogoditi.

Zato se postavlja pitanje kako se epidemija može suzbiti? Stručnjaci sugerišu da bismo trebali učiti od zemalja koje imaju nedavnog iskustva u takvim situacijama.

“Mislim da najbolje možemo naučiti od zemalja kao što su Kina, Tajland, Japan i ostale zemlje iz njihovog susjedstva. Zbog čega? Moramo uzeti u obzir da su se u prošlosti te zemlje već susretale sa epidemijama poput SARS-a, H1N1, Ptičije gripe i slično”, rekla nam je jedna od osoba uključenih u borbu protiv korona virusa.

Podsjeća da u tim zemljama stanovništvu nije bila nepoznanica nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, nerukovanje, higijena ruku i respiratorna higijena. “Kao rezultat toga vidimo da se te zemlje najbolje nose sa epidemijom i zanemariv je broj zaraženih na njihov broj stanovnika”, dodaje.

Drugi stručnjaci za epidemije s kojima smo razgovarali ističu da u Bosni i Hercegovini narod mora podići svijest, pridržavati se epidemioloških mjera koje su jasno definisane.

“Nemojte da budemo sebični i radi našega nemara nastrada najosjetljivija populacija – hronični bolesnici, stara i iznemogla lica, a nerijetko i omladina iz sada neutvrđenih razloga. Moramo biti svjesni da je virus nepoznanica, kako ga upoznajemo tako i smanjujemo mjere zaštite i također imamo adekvatniju njegu oboljelih. Kolika je nepoznanica dovoljno govori podatak da već sada imamo devetu smjernicu po redu kako liječiti osobu oboljelu od SARS CoV-2. Kao rezultat toga imamo i manju stopu smrtnosti kod oboljelih, ali se vodeći stručnjaci iz mediciske oblasti još upoznaju sa virusom i svakim danom imamo nova saznanja”, kazao nam je jedan od bh. stručnjaka, nadležnih za borbu protiv korona virusa.

Apeluje da se prestane baviti teorijama zavjere. “Svjetska ekonomija se neće oporaviti od prodaje vakcina, također te vakcine neće kupovati pacijenti nego će im osigurati država, da bi suzbili epidemiju i vratili se noramalnom životu. Svjetska ekonomija je toliko pogođena od zastoja avio-saobraćaja, turizma, autoindustrije i svih drugih segmenata proizvodnje, tako da je taj gubitak nemoguće nadoknaditi prodajom vakcina”, ističe.

Poziva da građani počnu racionalno razmišljati, te da promijene stila života, nošenjem maski u zatvorenom prostoru, što na otvorenom nije potrebno, da se drži do higijene ruku, izbjegava velika okupljanja, izbjegava rukovanje…

“Sasvim je dovoljno da se nasmijemo poznaniku i ljubazno ga pozdravimo. Život neće stati, karantin kao što smo u martu imali neće biti, djeca će nam ići u škole, proizvodnja će se nastaviti, nastaviti ćemo socijalni život uz zanemarive mjere zaštite. Čuvajmo sebe i svoje najmilije, pridržavajmo se osnovnih epidemiloških mjera i suzbijmo epidemiju”, apeluje naš sagovornik.

Među ostalim, stručnjaci pozivaju i na pravilno nošenje zaštitnih maski

(StarMo)