Naslovnica Izdvojeno Apel stručnjaka: Ne uzimati antibiotike “kao bombone”

Apel stručnjaka: Ne uzimati antibiotike “kao bombone”

785

Mostar — Predavanjem o antibioticima i njihovoj racionalnoj i pravilnoj upotrebi u Mostaru je u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) obilježen Evropski dan svjesnosti o antibioticima (EAAD).

Infektolog Ivo Curić istakao je kako je antibiotik isključivo lijek za bakterije, te upozorio na opasnost njegove zloupotrebe što je udarna tema, kako u svijetu, tako i kod nas.

“Zbog zloupotrebe antibiotika dovest ćemo buduće generacije u situaciju da će imati lijek koji neće moći koristiti jer neće djelovati. Tome su krivi, između ostalog, nedovoljno educirani zdravstveni radnici, te ljudi izvan zdravstva koji često imperativno traže antibiotike”, kazao je Curić u izjavi za novinare uoči predavanja, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Curić je pozvao stanovništvo da ne vrši pritisak na ljekare i da ne traži antibiotike bez razloga, da ih ne kupuje samoinicijativno, ali i ukazao na potrebu boljeg educiranja ljekara vezano za antibiotike i njihovu pravilnu upotrebu.

Šefica mikrobiološke laboratorije Kantonalne bolnice “dr. Safet Mujić” Elida Avdić kazala je kako se današnjim skupom želi promovirati racionalna upotreba antibiotika, prvenstveno za ljekare porodične medicine.

“Najveći izazov je propisivanje antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje je bitan odabir antibiotika, kao i dužina trajanja terapije”, kazala je Avdić, naglasivši kako se najveći broj antibiotika propisuje prilikom respiratornih i urinarnih infekcija, te kako je pravilna i racionalna upotreba antibiotika uslov da bi oni djelovali.

Upitana o uzimanju antibiotika “na svoju ruku”, Avdić je kazala kako je pacijentima manje omogućeno da na taj način uzimaju antibiotike, da se to stanje popravilo, ali još uvijek nije onako kako bi trebalo.

Šefica Zavoda za mikrobiologiju i molekuralnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Maja Ostojić kazala je kako je zloupotreba antibioticima uzela maha kako u cijelom svijetu tako i na području Mostara i HNK-a.

Da bi se to stanje promijenilo, Ostojić smatra kako je potrebno educirati mlade ljekare, ali i stanovništvo da se antibiotici “ne uzimaju kao bomboni, nego u samo striktno određenim situacijama”.

(StarMo)