Naslovnica BiH Apel iz ZHK: Pustite penzionere preko reda

Apel iz ZHK: Pustite penzionere preko reda

181

Široki Brijeg — U Zapadnohercegovačkom kantonu do ponedjeljka u 16 sati koronavirusom zaraženo je ukupno 39 osoba, od čega 25 u Širokom Brijegu, deset u Grudama i četiri u Posušju. Ljubuški je jedina općina u ZHK koja nema ni jedan potvrđen slučaj covida-19.

U izolaciji se nalazi ukupno 921 osoba, a pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ZHK koji je zaražen nalazi se u dobrom psihofizičkom stanju i svi njegovi kontakti su evidentirani, rečeno je na press-konferenciji Štaba civilne zaštite ZHK.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Tomislav Pejić kazao je kako su u posljednjih 48 sati obavljena 24 testiranja, a tokom nedjelje evidentirana su tri nova slučaja, svi u Grudama, od kojih su dva povezana s klasterom, dok treća osoba nije povezana.

“U naredna 24 sata tražit ćemo kontakt treće jučer zaražene osobe u Grudama. Ako ne uspijemo pronaći gdje se zarazila, može se zaključiti da je riječ o lokalnoj transmisiji virusa”, istakao je ministar, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

S obzirom na odluku kojom je penzionerima u vremenu od 8 do 12 sati dozvoljeno kretanje kako bi mogli preuzeti penziju, Pejić je uputio apel ostalim građanima ZHK da budu strpljivi i puste penzionere preko reda kako bi se oni što manje zadržavali na otvorenom budući da kao starije osobe spadaju u rizičnu grupu.

Na press-konferenciji iznesen je i podatak MUP-a ZHK-a o kršenju policijskih mjera, a njih u posljednjih 24 sata nije bilo. Također, donesena je nova odluka kojom je dopušten rad trgovinama namještajem i bijelom tehnikom. Benzinske pumpe mogu raditi svaki dan, najkasnije do 18 sati.

Direktor Uprave civilne zaštite ZHK Drago Martinović dodao je kako je u Širokom Brijegu u sportskom centru Pavković postavljeno 70 kreveta za potrebe smještaja inficiranih pacijenata, dok je u Ljubuškom u sportskoj dvorani postavljeno njih 50.

Predsjednik kantonalne vlade Zdenko Ćosić osvrnuo se na novu odluku federalne vlade koja je 21 milion maraka prvobitno namijenjen za pomoć kantonima, gradovima i općinama odlučila utrošiti na nabavku zaštitne opreme.

“Izražavam nadu da će svi oni koji su digli svoj glas protiv raspodjele tih sredstava, pozivajući se na broj stanovnika, isto to načelo prihvatiti kad je u pitanju raspodjela javnih prihoda ili raspodjela PDV-a. Istim tim politikama ne smeta to što stanovnik grada Sarajeva vrijedi duplo više po ovom kriteriju nego onaj u ZHK-u ili Goraždu. Nadam se da će to biti prekretnica i da ćemo ubuduće poštenije raspoređivati sva sredstva”, kazao je Ćosić, dodavši da će podržati svaki princip kojeg će se dosljedno pridržavati.

Osvrćući se na medijske natpise o dugovanju Zavoda za javno zdravstvo ZHK prema SKB Mostar i Zakonu o otpisu unutrašnjeg duga kojim je Vlada ZHK izbrisala oko 7 miliona maraka tog duga, Ćosić je kazao da je ta informacija stara osam godina, te da je u javnost puštena u trenutku kada su građani ZHK bili dodatno emocionalno opterećeni pojavom covida-19.

“Ovom kantonu prijetila su enormna dugovanja i pritisci dužnika, i mi smo tada kao kanton bili na respiratoru. To je bilo saniranje štete koju je prozrokovala prethodna vlada, a ovaj zakon se reflektirao prema SKB-u Mostar tako što smo mi kasnije svoja davanja bolnici povećali za 250 posto i trenutno prema bolnici dugova nemamo”, rekao je Ćosić.

Dodao je i to da je Zavod vratio kredite u iznosu od oko devet miliona maraka i oko četiri miliona dolara, a čija su sredstva utrošena na opremu za SKB Mostar.

(StarMo)