Naslovnica Region Apel civilnog društva: Od nacionalističkih aspiracija na Balkanu nikada se nije odustalo

Apel civilnog društva: Od nacionalističkih aspiracija na Balkanu nikada se nije odustalo

305

Prag — Predstavnici regionalnog civilnog društva uputili su apel Evropskoj Uniji (EU), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i vladama zemalja-članica NATO saveza.

“Kada je riječ o Balkanu, odnos većine zapadnih vlada bio je sve do 2018. godine u potpunosti u skladu s idealom ‘cjelovite, slobodne i mirne’ Evrope, koji je podrazumijevao i stav da daljnja promjena granica ili etnoteritorijalizacija neće biti dozvoljena”, navodi se u apelu.

Međutim, kako ističu potpisnici apela, “nacionalni autoritarni populizam koji podsjeća na nacionalizam viđen u bivšoj Jugoslaviji od kraja osamdesetih godina, postao je sve očigledniji i u nekim državama članicama EU, kao i u SAD poslije izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici regionalnog civilnog društva navode da su svi ovi faktori ubrzali negativnu dinamiku u vezi sa demokratijom na Zapadnom Balkanu.

Potpisnici apela navode da je podjelu Kosova, koju su u ljeto 2018. godine predložili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hashim Thaci – propagirajući je kao „razmjenu teritorija“, „razgraničenje“ ili „korekciju granica“, pihvatila najprije šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, koja je bila i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim i američka vlada.

Time se, kako se navodi, “odustalo od transatlantske politike vođene gotovo dvije decenije. To je u neispunjenim nacionalističkim agendama širom regiona odmah registrovano”.

Kako se ističe u apelu, od etnonacionalističkih aspiracija na Balkanu nikada se nije ni odustalo, već ih je suzbijao i odvraćao Zapad koji se nadao da će proces proširenja EU umanjiti potrebu za tim.

“Lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji se već dugo zalaže za rasturanje Bosne i Hercegovine, spremno je prihvatio novu temu za diskusiju. Vučić je naglasio potrebu za dobrim odnosima ‘Srba i Albanaca’, naglašavajući time da su sadašnje granice upitne”, stoji u apelu.

Kako se navodi, to se sada zapaža u zajedničkoj politici EU i SAD prema Bosni i Hercegovini, kamufliranoj raspravom o izbornom integritetu.

“Pokušaj da se ‘izmijeni i dopuni izborni zakon’ u suštini se takođe svodi na demarkaciju unutrašnjih granica i podršku lideru vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH Draganu Čoviću i njegovom dugogodišnjem snu o de facto ili de jure trećem hrvatskom entitetu – etnoteritorijalnom svetom gralu divizionalnih nacionalista”, upozoravaju potpisnici apela.

Naglašavaju se da Hrvatska takođe učestvuje u cijeloj ovoj raspravi, što se ogleda u insistiranju na hrvatskim etnoteritorijalnim zahtjevima unutar BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)