Naslovnica Život Antisemitski vandalizam u bivšem konc-logoru

Antisemitski vandalizam u bivšem konc-logoru

101

Varšava — Osoblje Memorijalnog centra Auschwitz osudilo je antisemitski vandalizam otkriven u nacističkom logoru smrti smještenom u Poljskoj.

Prema navodima radnika spomen-obilježja i muzeja u Auschwitzu, devet baraka bilo je obojeno sprejom s antisemitskim izrazima i sloganima koji negiraju holokaust.

Grafiti su pronađeni na lokalitetu Auschwitz II-Birkenau, najvećem od 40 logora koji su činili nacistički kompleks.

Policija je obaviještena o incidentu i vrši istragu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osoblje je pozvalo sve koji su možda bili u blizini logora u utorak ujutro (5. oktobar) i bili svjedoci incidenta da im se jave, posebno svima sa fotografijama snimljenim oko Vrata smrti, na ulazu u Birkenau i drvenim barakama.

Iz Memorijalnog centra su naveli da je vandalizam “nečuven napad na simbol jedne od velikih tragedija u ljudskoj historiji i izuzetno bolan udarac na sjećanje na sve žrtve njemačkog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau”.

“Čim policija prikupi potrebnu dokumentaciju, konzervatori spomen-obilježja Auschwitz počet će uklanjati tragove vandalizma s historijskih zgrada”, dodaje se.

U saopštenju se napominje da se, iako se sigurnosni sistem na lokaciji od 170 hektara “stalno unapređuje”, finansira se iz budžeta muzeja, koji je bio pogođen tokom pandemije korona virusa. Potpuno zatvaranje memorijalnog kompleksa neko vrijeme neće biti moguće, dodaje se.

(StarMo)