Naslovnica Mostar Antifašisti u Mostaru: Gore nego u Drugom svjetskom ratu

Antifašisti u Mostaru: Gore nego u Drugom svjetskom ratu

747
foto: BHRT

Mostar — Oko 2.000 članova antifašističkih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regije okupilo se u subotu u Mostaru na centralnoj svečanosti manifestacije Dani antifašizma u Mostaru.

Sekretar pokreta Jugoslovenski centar Tito Beograd Boris Petković ustvrdio je kakao je danas na ovim prostorima više fašizma nego što ga je bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Fašizam ponovno diže glavu i stvara podjele među ljudima, stvara probleme, mržnju i sipa otrov među ljude. Zato je bitno danas biti ovdje, na 75. godišnjicu oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, da kažemo da ne smije biti podjela među ljudima, da ne trebamo gledati kako se ko zove, kojem se bogu moli i koje je boje kože. Ako već nismo u istoj državi, možemo biti ljudi, prijatelji i sarađivati”, izjavio je sekretar pokreta Jugoslovenski centar Tito Beograd Boris Petković.

Centralni program manifestacije održan je na Partizanskom spomen groblju, koje je djelimično obnovljeno prije dvije godine, a koje je u međuvremenu ponovno u manjoj mjeri devastirano nakon što je spomenik ostao bez fizičke zaštite.

Također, prethodne noći nepoznati počinioci ispisali su uvredljive poruke na spomeničkom kompleksu.

Prvobitno je bilo planirano da kolona sa učesnicima manifestacije propješači dionicu od Musale do Partizanskog groblja, ali je policija odlučila da se učesnici na mjesto održavanja centralnog programa prebace autobusima.

“Nama je zabranjeno da u mirnoj koloni odemo Partizanskom spomen groblju i ja pitam ko su ti ljudi koji su donijeli zabranu? Mi ćemo se boriti svim sredstvima protiv toga. Sljedećeg puta dovest ćemo 20.000 antifašista u Mostar i nećemo nikoga pitati za dopuštenje”, prokomentirao je odluku policije predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić.

Govoreći o važnosti Dana antifašizma i porukama koje će iz Mostara danas biti poslane, Đulić je kazao kako su to poruke za budućnost cijelog društva.

“Nismo ovdje da samo pričamo od 1945. Kultura sjećanja jeste bitna, ali mi smo ovdje zbog onoga što je pred nama. Jedini garant Bosne i Hercegovine je njeno jedinstvo u svim različitostima. Ako se ne otrijeznimo naša budućnost bit će strašna. Moramo se nadahnuti idejama jedinstva, zajedništva, antifašizma, moramo razmišljati o našoj djeci”, poručio je Đulić, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)