Naslovnica Mostar Antifašisti obilježavaju godišnjicu protesta žena Mostara

Antifašisti obilježavaju godišnjicu protesta žena Mostara

293

Mostar — Sutra, u subotu 12. decembra, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar obilježava 79 godina od velikog protesta žena-antifašistkinja Mostara.

Naime, decembra 1941. godine više stotina žena Mostara satima je protestovalo zbog loše snabdjevenosti grada, koja uzrokuje i brojna obolijevanja i glad. Napisale su protestno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu.

Nakon toga otišle su na Tepu – gradsku pijacu na kojoj je bilo jedino repe. Isprevrtale su tezge i razbacale repu te satima demonstrirale gradom. Intervenisala je i policija, saopštili su iz mostarskog UABNOR-a.

“Pozivamo žene Mostara, prije svih, da se ove subote okupimo na Tepi u 11,00 sati i prisjetimo heroina Mostara koje su 1941. godine imale hrabrosti u okupiranom gradu dići snažan glas i izraziti bunt. Svoj protest simbolično su nazvale Viktorija. Prisjetimo ih se sutra i od Tepe laganom šetnjom prođimo gradom do Partizanskog spomen groblja. Naoružajmo se cvijetom i položimo ga na posječene cvijetove žena-antifašistkinja Mostara na Partizanskom spomen groblju”, pozvali su iz UABNOR-a.

(StarMo)