Naslovnica Mostar Anketa u Mostaru: Šta o korupciji misle mladi?

Anketa u Mostaru: Šta o korupciji misle mladi?

442

Mostar — Ko je kriv za korupciju, onaj ko daje ili onaj ko prima? Ko bi se trebao boriti protiv korupcije i šta može ‘običan građanin’ kako bi se smanjile ove crne brojke u BiH, samo su neka od pitanja koja su postavljena mladima u našoj zemlji.

Nakon deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podići svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom, nosioci projekta su odlučili provjeriti šta o korupciji misle mladi.

U video anketi Prorodice Grabo pogledajte može li korupcija ponekad biti opravdana i jesu li mladi bili u situaciji da daju mito, te kako su u tom slučaju reagirali.

S obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn ‘Porodice Grabo’ potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor muzike je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović, dok je voditeljica projekta ‘Korupcija je loša stvar’, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Projekat je nastao uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko je familija Grabo?

U vremenima kad ‘drugačije ne ide’, porodica Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove familije, koja može biti porodica svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod ljekara, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, familija Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu. U svojim namjerama, koje ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, porodica ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti, javili su iz portala Bljesak.info.

(StarMo)