Naslovnica Život Anketa u Mostaru: Kakve su prehrambene navike srednjoškolaca?

Anketa u Mostaru: Kakve su prehrambene navike srednjoškolaca?

455
foto: Fena

Mostar — Doručak ne konzumira 36 posto srednjoškolaca, a 46 posto njih redovno konzumira zaslađene gazirane i negazirane sokove, dok ih 17 posto nikad ne konzumira integralne žitarice, a 51 posto ih konzumira tek povremeno.

Rezultati su ovo ankete pod nazivom „Ispitivanje prehrambenih navika srednjoškolaca Grada Mostara“ koju su u sklopu Civitasovog projekta proveli učenici Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica Mostar Leonarda Vujević i Antonio Tambić, u saradnji s docenticom dr. sc Anitom Jurić i asistenticom specijalisticom nutricionizma Nevenom Ćorić s Agronomskog i pehrambeno –tehnološkog fakulteta mostarskog Sveučilišta.

Istraživanjem je obuhvaćeno 480 učenika u dobi od 17 i 18 godina.

“Rezultati nisu poražavajući, ali ima dosta prostora za napredak”, ocijenila je docentica Anita Jurić.

Dodala je kako tri puta sedmično mliječne proizvode konzumira 30 posto mladih, što, kako je ocijenila, može utjecati na nedostatak kalcija i vitamina D.

Jurić je napomenula i da svjetske zdravstvene organizacije preporučuju unos više od pet porcija voća i povrća na dan.

“Prema ovom istraživanju, 35 posto ispitanika ne jede povrće svaki dan, a čak 49 posto ni voće na dnevnoj bazi, što je opet zabrinjavajuće”, konstatira docentica Jurić, prenosi Fena.

Time su, kaže, lišeni svakodnevnog unosa prehrambenih vlakana te mikronutrijenata (vitamina i minerala) i povećavaju rizik od razvoja hroničnih nezaraznih bolesti za 20 posto.

Poručila je kako je potrebno uključiti širu društvenu zajednicu i provoditi javne zdravstvene programe s ciljem usvajanja zdravih načina života.

Specijalistica nutricionizma Nevena Ćorić naglašava i potrebnu raznolikost u konzumaciji povrća, s naglaskom na mahunarke te voće.

U rezultatima ankete ističe se i podataka da 33 posto ispitanika u svom užem krugu porodice ima oboljelog od neke kronične nezarazne bolesti.

“Ako uzmemo u obzir podatke WHO i podatke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, vodeći uzrok smrtnosti stanovništva BiH u 2017. godini bile su upravo hronične nezarazne bolesti (maligne neoplazme, cerebrovaskularne i kardiovaskularne)”, naglašava nutricionistica.

Istraživanjem je utvrđena i značajna razlika prema spolu u odnosu na tjelesnu aktivnost te je konstatirano da se čak 48 posto mladih djevojaka ne bavi redovno tjelesnim aktivnostima.

Tim povodom, održano je i predavanje asistenta Kineziološkog studija Sveučilišta u Mostaru Vladimira Pokrajčića, koji je uputio prisutne učenike, roditelje i nastavnike o važnosti poboljšanja prehrambenih i životnih navika.

(StarMo)