Naslovnica Mostar Animal Care Centar: Broj napuštenih pasa će bivati sve veći

Animal Care Centar: Broj napuštenih pasa će bivati sve veći

253
foto: Facebook/Animal Care Centar

Mostar — Nevladina organizacija (NVO) Animal Care Centar iz Mostara odgovorila je na pitanja redakcija portala StarMo i Radija Gradska mreža (RGM) Mostarskog radija o nizu napada pasa lutalica na građane na području Sjevernog logora.

Iz ove NVO tvrde da su sa napadima pasa lutalica na građane upoznati, kako navode, “iz medija”, te da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu. “Kako od građana tako ni od nadležnih institucija”, navodi se u odgovoru AnimalCareTeam-a.

Iako tvrde da nisu primili nijednu prijavu, u odgovoru na naša pitanja ipak su potvrdili da su kontaktirali sa direktorom Osnovne škole “Zalik” Džemalom Juklom, “zbog povećanog broja pasa lutalica u blizini škole u Zaliku, te se dogovorili kako ćemo zajedničkim snagama pokušati iznaći rješenje u vidu kastracija, edukacija i svega humanog što možemo učiniti, a što je inače u domeni našega rada i djelovanja”.

“Broj pasa lutalica na području cijeloga Grada ali i šire, nažalost, znatno je povećan u posljednje vrijeme. Međutim, samo na području Sjevernoga logora, prema našim saznanjima, dolazi do neželjenih situacija kao što je navedeni napad na djevojku. Moramo naglasiti da nije u našoj nadležnosti sklanjanje pasa lutalica sa ulica Mostara. Naša Udruga ima potpisan ugovor sa Odjelom za komunalne djelatnosti Grada Mostara koji isključivo podrazumjeva da će se naša Udruga pobrinuti za besplatne kastracije i sterilizacije pasa lutalica a sve u sklopu projekta predstavništva Fondacije Dog's Trust u BiH i to u periodu kada Dog's Trust sprovodi besplatne kastracije/sterilizacije”, stoji u dijelu odgovora AnimalCareTeam-a.

Na naše pitanje da li Animal Care Centar posjeduje dovoljno ljudi, sredstava i opreme da se na adekvatan način pozabavi pitanjem pasa lutalica u gradu Mostaru i njihovim zbrinjavanjem, kazali su da ova NVO organizacija, koja se nabi zaštitom životinja, “ne posjeduje dovoljno niti novčanih sredstava niti ljudskih resursa”.

“Udruga Animal Care Centar nema niti jednog zaposlenog djelatnika. Naime, sve osobe koje su članovi naše Udruge, isključivo su volonteri i sve poslove rade u svom slobodnom vremenu i dobrovoljno.

Vlastita sredstava također nemamo jer se finansiramo isključivo putem donacija od naših partnera iz Njemačke. Također, finansijsku potporu imamo od Fondacije Dog's Trust i to isključivo u vidu besplatnih sterilizacija kao i edukacija u osnovnim školama na području HNK/Ž. Kapaciteti u našem Skloništu su također ograničeni”, kaže se u odgovoru.

Naglašavaju da se “ne može i ne treba očekivati od jedne nevladine organizacije da riješi veliki problem pasa lutalica”. Ističu da se problem pasa lutalica može dugoročno riješiti “isključivo zajedničkim djelovanjem na svim nivoima vlasti, sporazumno i humano”.

“Potrebno je sankcionirati sve neodgovorne vlasnike koji izbacuju svoje pse na ulicu, sve neregistrirane uzgajivačnice kao i skloništa bez dozvole što do sada nije bio slučaj. Svi oni su razlog konstantnog pojavljivanja pasa lutalica na našim ulicama. Bez neodgovornih vlasnika nema ni nezbrinutih pasa na ulicama. Ukoliko se što prije u rješavanje ovog problema ne uključe i angažiraju sve nadležne institucije, prema našim procjenama, broj napuštenih pasa će bivati sve veći”, navode iz AnimalCareTeam-a na kraju emaila upućenog redakcijama portala StarMo i RGM-a.

Pitanja NVO-u Animal Care Centar upućena su nakon serije napada pasa lutalica na građane na širem području Sjevernog logora, što je eskaliralo u ponedjeljak uveče kada je napadnuta i izgrižena studentica, zbog čega je morala biti medicinski zbrinuta.

(StarMo)