Naslovnica Mostar Anić: Sutra prestaje štrajk zdravstvenih radnika HNK-a

Anić: Sutra prestaje štrajk zdravstvenih radnika HNK-a

122
Ivica Anić, lijevo i Dalibor Vuović, desno; foto. RSE - ilustracija

Mostar — Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Novim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plata te bolji uslovi rada zdravstvenih radnika, a njegova primjena počinje 1. juna.

“Od sutra prekidamo generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zadovoljni smo i sretni što smo nakon pola godine završili generalni štrajk”, izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić.

On je istakao da nisu ispunjeni svi njihovi zahtjevi, ali da su zadovoljni, imajući u vidu pandemiju i cjelokupnu ekonomsku situaciju.

Upitan koliko će medicinska sestra ili tehničar dobiti povećanje plata, kazao je da je riječ o povećanju koeficijenta od minimalno 0.60, odnosno dva puta po 0.30.

“Plate su narasle i rast će dva puta u dvije godine. Primjena kolektivnog ugovora ide od 1. 6. kada ide prvo povećanje, a drugo povećanje ide od 1. 6. 2022. godine”, rekao je Anić.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽK Dalibor Vuković.

“Nakon više mjeseci borbe uspjeli smo natjerati vlast da uzme naše zahtjeve u razmatranje, popusti nam na određen način i udovolje nam. Žao nam je što je trebalo pet-šest mjeseci da čelni ljudi Vlade uvide da trebaju razgovarati sa zdravstvenim radnicima, odnosno s ljudima koji se bore za živote naših građana i koji su dali svoj maksimalni doprinos u pandemiji koronavirusa”, kazao je uz ostalo Vuković.

Podsjetimo, 2.600 zdravstvenih radnike u generalni štrajk stupilo 10. decembra prošle godine.

(StarMo)