Naslovnica Mostar Analize: Dramatičan pad broja turista u Mostaru!

Analize: Dramatičan pad broja turista u Mostaru!

210
foto: RSE

Sarajevo/Mostar — Bosna i Hercegovina barem još dvije godine ne može očekivati broj dolazaka stranih turista koji je bio prije pandemije koronavirusa, što je čak i optimistično s obzirom na situaciju koju sada imamo, kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica UO fondacije “Sarajevo Navigator” Nataša Musa.

U destinacijama u kojima je funkcionirao takozvani masovni turizam poput Mostara i Sarajeva, Musa ističe kako će pad dolazaka i noćenja na kraju sezone 2020. biti dramatičan.

– Pad noćenja i dolazaka u BiH u jednom trenutku bio je oko 98 posto, a pretpostavljam da će do kraja sezone biti veći od 80 posto. Nešto malo se uradilo preko ljeta, bilo je kakvih takvih aktivnosti, ali mislim da su Mostar i Sarajevo dvije destinacije koje su najviše propatile nedolaskom stranih gostiju tako da se moramo spremiti za jako dugačko i teško razdoblje. Kao destinaciju masovnog turizma navela bih i Međugorje, s tim da pretpostavljam da će oporavak za ovo mjesto biti malo brži jer tu turisti dolaze iz drugačijih pobuda – mišljenja je Musa.

Po njezinim riječima, nadležne institucije u Bosni i Hercegovini nisu učinile puno.

– Učiniti se može još jako puno toga, imam osjećaj da je pandemija sve naše vlastodršce na neki način zatekla, posebice koliki je zapravo udio turizma i kompletnog turističkog lanca vrijednosti u ekonomiji. U mjestima kao što je Mostar to vjerojatno prelazi 20 do 30 posto udjela u ekonomiji, ako ne i više, a rekla bih da je u staroj jezgri grada turizam 100 posto ekonomske aktivnosti. Šokiralo me da institucije nisu razumjele koliko je turizam bitan u ekonomiji naše države, u tom ih je smislu pandemija možda najviše iznenadila i shodno tome mjere koje su poduzete bile su nikakve ili nedovoljne. Naša država jednostavno mora biti odlučna u činjenici da mora spasiti radna mjesta – ustvrdila je Musa.

Pozitivne priče u turizmu ovog ljeta u Bosni i Hercegovini su, dodaje, Jajce, Bihać, Trebinje i Neum.