Naslovnica Izdvojeno Analiza: Zašto je Mostar tako važan Amerikancima?

Analiza: Zašto je Mostar tako važan Amerikancima?

526
Matthew Palmer u Mostaru

Mostar — Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, prije par dana boravio je u BiH i – zanimljivo, posjetio samo dva grada; Sarajevo i Mostar.

Razgovori u glavnom gradu sa najvišim zvaničnicima su naravno logičan i očekivan diplomatski izbor, dok je posjeta Mostaru, neka vrsta “poruke”, koju SAD žele jasno odaslati u javnost. Iako u Mostaru nakon susreta sa liderima lokalnih stranaka, Palmer, nije bio isuviše govorljiv, dozvolivši novinarim svega dva pitanja, ipak je naglasio kako je dogovor SDA-HDZ BiH o Mostaru “zaista sjajno postignuće”, te da “fokus SAD na Mostar neće završiti sa danom izbora”.

– Mi ćemo biti ovdje dan nakon izbora kako bismo zajedno sa novim vlastima pomogli da se osigura da vlasti osiguravaju usluge gradu i građanima Mostara” – kazao je Palmer novinarima ispred mostarske Vijećnice.

Posjeta Mostaru i izrečene poruke jasan su diplomatski signal da su izbori u Mostaru pod „budnim okom“ SAD i to ne samo zbog potrebe da Mostarci i Mostarke konačno izaberu legitimnu vlast na demokratskim izborima. Dapače.

Mostar važan zbog FBiH, ali i državu u cjelini

Iz svega što se može čuti u javnosti, nameće se jasan zaključak kako je Mostar vjerovatno samo dio puno šireg američkog plana za BiH. Mostar je tako, prije svega, neka vrsta “lakmus papira” za nastavak razgovora političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata sa ciljem pronalaska rješenja za predugi “politički lockdown” u Federaciji BiH, koji je paralizirao formiranje vlasti i sveo funkcionisanje ovog BH entiteta na tehnički nivo.

Zarad drugih procesa u FBiH, a kasnije i u BiH, Mostar je toliko važan Amerikancima, koji su uostalom i jedni od autora „Sporazuma o Mostaru“ i bez čije pomoći teško da bi tog „papira“ uopšte i bilo. Da se nakon Mostara, već nešto “kuha” i oko najvažnijih razmirica u FBiH, jasno je iz izjava samih najviših aktera preduge političke krize, koja je dovele do usijanja i tačke pucanja odnose HDZ Bih i SDA.

Mostar mora “glatko”

Baš zato stvari u Mostaru moraju ići „glatko“ i za Palmera je bilo od ključne važnosti da provjeri opredjeljenost političkih faktora na terenu da sve ostane kako je dogovoreno, u okviru sporazuma i planirane dinamike dešavanja. O eventulanom neuspjehu u Mostaru SAD ne žele niti razmišljati, jer bi to značilo okončanje svih drugih – puno važnijih inicijativa, koje tek trebaju biti pokrenute. Palmer se zato morao lično uvjeriti u stavove lokalnih lidera u Mostaru i još jednom poslati odlučne poruke SAD za sve one, koji eventualno misle da se ovdje radi o nakoj maloj, ograničenoj inicijativi.

U svojoj postratnoj istoriji Mostar je više puta bio polazana tačka za brojne međunarodne inicijative i eksperimente, pa je tako i ovaj put.

Do sada su rezultati bili u najboljem slučaju – polovični. Hoće li nova diplomatska inicijativa SAD koja kreće iz srce Hercegovine ovoga puta biti bolje sreće? Mogu li nejaka pleća Mostara uz pomoć SAD izdržati svu težinu političke krize u BiH i hoće li ovaj grad biti svojevresni “okidač” za skidanje “luđačke košulje” sa BiH?

(StarMo)