Naslovnica Izdvojeno Analitičari: Glasače u BiH sve manje zanimaju izbori u RH

Analitičari: Glasače u BiH sve manje zanimaju izbori u RH

381
foto: RSE - ilustracija

Sarajevo — Nakon što je objavljeno da je Zoran Milanović ostvario izbornu pobjedu 5. januara, te da je novi predsjednik susjedne Hrvatske, saopštenjem se oglasila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) koja je bila čvrsta podrška Milanovićevoj protukandidatkinji, dosadašnjoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

U saopštenju su se zahvalili svim Hrvaticama i Hrvatima, svim članicama, članovima i simpatizerima, te svim biračima u Bosni i Hercegovini koji su glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

Navode i da se nadaju da će u narednom periodu “legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH nastaviti imati punu podršku Republike Hrvatske i pozitivni kontinuitet prema hrvatskom narodu, jednom od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pobjeda Zorana Milanovića kratkoročno neće promijeniti odnos Zagreba prema BiH, iz dva razloga, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) nekadašnji novinar, danas advokat i analitičar Senad Pećanin.

Prvi je, prema njegovom mišljenju taj što je odnos prema BiH, shodno ustavnim ovlaštenjima u Republici Hrvatskoj, prije svega, u rukama HDZ-ove vlade premijera Andreja Plenkovića.

Drugi je, kako kaže Pećanin, to što između aktuelne predsjednice Grabar-Kitarović i njenog nasljednika Milanovića nema većih razlika kada je u pitanju odnos prema BiH.

“U principu, taj odnos je uvredljiv, ponižavajući, patronizirajući, nadmen i u institucijama Evropske unije i NATO saveza izuzetno neprijateljski prema BiH”, dodaje on.

Politička analitičarka Ivana Marić podvlači da je sve manji broj glasača iz BiH koji ne izlaze na izbore.

“Očito je da se smanjuje interes birača iz BiH za izbore u Hrvatskoj. Iako je Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora dobila oko 30.000 glasova, to nije ništa u usporedi sa 92.000 registrovanih glasača iz BiH za izbore u Hrvatskoj. Znači, jedan veliki procenat nije izašao na izbore – i pored sve ove organizacije i obećanja koja smo mogli vidjeti u javnosti”, kaže Marić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)