Naslovnica Život Analitičar: Iran ne može parirati Americi ni NATO-u

Analitičar: Iran ne može parirati Americi ni NATO-u

457
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Premda Iran raspolaže bogatim konvencionalnim arsenalom, prije svega balističkim raketama, vojno-tehnički analitičar i iranolog Nermin Hodžić smatra da Iran ne može parirati niti Americi niti NATO-u.

No, iako je vojna moć i ekonomija Irana oslabljena, Hodžić u izjavi za Fenu navodi da Iran, prije svega, mora na neki način odgovoriti na atentat na Sulejmanija i to iz više razloga – najprije, da bi očuvao svoj internacionalni kredibilitet i status regionalne sile, te da bi udovoljio očekivanjima vlastitog naroda.

Hodžić je podsjetio da je Iran vrlo ozbiljna zemlja s bogatim ljudskim resursima i velikim nacionalnim osjećajem, a da o kulturi, civilizaciji i višemilenijskoj državnosti i ne govorimo, prenose bh. portali.

Stoga, kazao je on, ostaje jedino opcija opsežnog nuklearnog udara, a to je onda već katastrofa planetarnih razmjera „uprkos avanturizmu pojedinih svjetskih lidera, mislim da do toga, ipak neće doći“.

Može se očekivati odgovor iranskih oružanih snaga, rekao je Hodžić, uključujući i Revolucionarnu gardu, ali po njegovom mišljenju, a čemu smo svjedočili već jutros, isključivo na vojne ciljeve.

“Dakle, na vojne baze da, na civilne ciljeve, ne vjerujem. Oni nastoje, koliko toliko, ostati u okvirima Internacionalnog poretka i internacionalnog prava. Koliko god je to moguće”, rekao je Hodžić.

Nije logično, dodao je, da istovremeno traže međunarodno pravno gonjenje SAD-a za ubistvo generala Sulejmanija, a da i sami posežu za aktima terora i ugrožavanja civila i diplomata unaokolo.

Podsjetio je da je Nuklerani sporazum bio vrlo važno diplomatsko postignuće i svojevrsno svjedočanstvo da se veliki svjetski problemi još mogu riješiti diplomatijom, mudrošću i razborom. Nažalost, Evropa nije uspjela spasiti sporazum, čak niti aktiviranjem famoznoga INTEKS-a i Evropa nema pravi odgovor, političku moć niti mehanizme da spasi Sporazum.

“Bit će posljedica, djelomice na ekonomskom planu, dodatnog slabljenja kredibiliteta EU, ali i u smislu reaktiviranja ‘iranske nuklearne prijetnje’ na svjetskoj pozornici. Kad smo već kod Evrope, njoj iz specifičnih razloga uopće ne ide u prilog nikakva eskalacija novih sukobljavanja na Bliskom istoku, ali će se ona, čini se, o tome malo pitati. Nadam se da griješim”, zaključio je analitičar i iranolog Nermin Hodžić u izjavi za Fenu.

(StarMo)