Naslovnica Mostar Amina Kajtaz i Mario Aladžić sportisti godine Mostara

Amina Kajtaz i Mario Aladžić sportisti godine Mostara

872

Mostar — Najbolji mostarski sportistii, sportski kolektivi i zaslužni sportski radnici u 2019. godini dobili su svoja priznanja na svečanosti održanoj u četvrtak uveče u hotelu “Mepas” u Mostaru.

Mario Aladžić iz Futsal kluba Mostar Stari grad Staklorad proglašen je za najuspješnijeg sportistu u seniorskoj konkurenciji u 2019. godini, dok je u ženskoj kategoriji priznanje za najbolju sportistkinju dobila članica Kluba vodenih sportova (KVS) “Orka” Amina Kajtaz.

Najuspješnijom sportistkinjom juniorkom proglašena je Lana Pudar iz Kluba vodenih sportova “Orka”, a za najboljeg juniora Kerim Sadiković, također član KVS-a “Orka”.

Najbolji kadet u 2019. godini u Mostaru bio je član Judo kluba “Borsa” Mario Jozeljić, najbolja kadetkinja je Helena Čule iz Judo kluba “Neretva”, dok je najuspješnija muška seniorska ekipa u prethodnoj godini Futsal klub Mostar Stari grad Staklorad, a najbolja ženska seniorska ekipa je Ženski nogometni klub “Emina”.

Predsjednik Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj kazao je kako su mostarski sportisti i ove godine ostvarili zapažene rezultate u domaćim prvenstvima, ali i na međunarodnim takmičenjima.

“Malonogometni klub Mostar SG Staklorad osvojio je titulu prvaka BiH, a u Ligi prvaka ušao među 16 najboljih klubova u Evropi što je jedan od najboljih rezultata koje je ovaj klub dosad uspio ostvariti. Svojim rezultatima u protekloj godini Amina Kajtaz ponovno je potvrdila kako je najbolji ambasador Bosne i Hercegovine i grada Mostara. Tu je važno spomenuti i HŠK Zrinjski, Stolnoteniski klub Mostar, FK Velež i mnoge druge. Svi ovi rezultati nisu slučajni, oni su došli kao rezultat ozbiljnog i profesionalnog rada uprave, trenera i samih igrača”, kazao je Kevelj, prenosi Fena.

Naglasio je također kako se Sportski savez Grada Mostara svim sportistima i klubovima trudi omogućiti što bolje uslove rada kako bi se postizali što bolji rezultati.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je kako se kroz sportiste gradi bolje društvo.

“Sportisti su zaista najbolji predstavnici našeg društva kroz cijeli život, ali moram spomenuti kako iza svakog dobrog rezultata i uspjeha sportaša stoje njihove porodice, prijatelji, ali i sportski radnici i njima posebno hvala”, kazao je Bešlić.

Gradonačelnik je ovom prilikom apelirao na sve više nivoe vlasti da pomognu Mostaru kako bi se izgradila sportska dvorana kojom će se, kako kaže, ovaj grad ponositi.

“Grad Mostar po svojim sportskim rezultatima zaslužuje puno bolje uslove. Osim sportske dvorane koja nam nedostaje, žalosna je konstatacija kako Mostar, koji ima najbolje plivače u BiH, nema ni adekvatan bazen u kojemu bi se zimi moglo kvalitetno trenirati te da nam ti plivači odlaze vježbati izvan države. Moja molba višim nivoima vlasti bila bi da nam pomognu pokrenuti pitanje kreditiranja izgradnje sportske dvorane i drugih objekata, jer mislim da to ovi mladi ljudi zaslužuju”, istakao je Bešlić čestitajući im na osvojenim priznanjima.

Ovogodišnji žiri sastojao se od šest članova, i to: predsjednika Saše Papca te članova Adisa Obada, Mirsada Behrama, Marina Sutona, Mirjane Bošnjak te Dženana Šute.

U konkurenciji mlađih kadeta najbolji sportista bio je Ivan Ivanković iz Akademskog plivačkog kluba “Zrinjski”, a najbolja mlađa kadetkinja u protekloj godini bila je članica Judo kluba “Hercegovina” Lana Čović Stanić. Najuspješnija mlada ženska ekipa je Hrvatski rukometni klub “Katarina”, dok je nagrada za najbolju mladu ekipu u muškoj kategoriji pripala Hrvatskom športskom klubu “Zrinjski”.

U kategoriji najuspješnijeg trenera u prošloj godini priznanje je osvojila trenerica Kluba vodenih sportova “Orka” Alena Ćemalović.

Nagradu za životno djelo osvojili su međunarodni rukometni sudija Džabir Delalić te sportski avijatičar i član Aero kluba Mostar Oton Sabo. Najuspješniji sportski radnik je Toni Vranjić iz Stolnoteniskog kluba Mostar.

Organizator ovog događaja, kojemu su osim sportista prisustvovali i brojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u BiH, bio je Sportski savez Grada Mostara.

(StarMo)