Naslovnica Region Amfilohije kaže da neće umrijeti dok…

Amfilohije kaže da neće umrijeti dok…

149
mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije

Podgorica — Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije poručio je da “neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog”.

– Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila – izjavio je mitropolit Amfilohije za beogradsku “Politiku”.

On je podsjetio da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš “dao obijeliti /crkvu/” i da se svake godine po njegovoj zapovjedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka – prenosi RTRS.

– Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života /1846.godine/, na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen – podsjetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”.

(StarMo)