Naslovnica Život Amerikanci pisali Tegeltiji: Evo vam kontakti proizvođača vakcina

Amerikanci pisali Tegeltiji: Evo vam kontakti proizvođača vakcina

385

Sarajevo — Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dobio je pismo iz Ambasade SAD-a u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brzog reagovanja na krizu.

Kako prenose Nezavisne novine, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini Tegeltiji je dostavila kontakte kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson putem kojih se mogu ostvariti kontakti za nabavku vakcina.

“Američke kompanije Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer proizvode vakcine protiv koronavirusa u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta. U ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina”, stoji u pismu, prenosi portal Klix.ba.

U pismu Tegeltiju obaviještavaju da su ove kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu sa nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

“Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Također treba da im objasnite da pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam COVAX, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, te distrikt Brčko, također imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim nivoima vlasti”, navedeno je u pismu.

U pismo stoji da Sjedinjene Američke Države žele naglasiti koliko je važno da svi nivoi vlasti u BiH rade zajedno na prevazilaženju prepreka nabavci vakcina.

“COVID-19 ne zaustavlja se na unutrašnjim linijama razgraničenja, niti bi one trebalo da su prepreka saradnji za nabavku vakcina”, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH.

(StarMo)