Naslovnica Život Amerika šalje dodatnu vojsku na Bliski istok

Amerika šalje dodatnu vojsku na Bliski istok

461
foto: arhiva - ilustracija

Washington — SAD će poslati oko 3.000 dodatnih vojnika na Bliski istok, usljed nestabilnosti poslije ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u Iraku, u napadu naređenom od američkog predsednika Donalda Trumpa.

Iako Pentagon još nije objavio tu odluku, neimenovani američki odbrambeni zvaničnici rekli su da će na Bliski istok biti poslati vojnici iz 82. zračne divizije iz Fort Bragga, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

SAD su ove sedmice već poslale u Kuvajt oko 700 vojnika iz te divizije, poslije napada na kompleks Ambasade SAD u Bagdadu koji su izveli pripadnici iračkih paravojnih jedinica podržanih od Irana i njihove pristalice.

Trump je danas rekao da je on naredio ubistvo Solejmanija jer je iranski general “planirao da ubije” mnoge Amerikance i dodao da ga je “trebalo ukloniti prije mnogo godina”.

Iran je poslije noćašnjeg napada obećao “oštru osvetu” za ubijenog generala.

Tenzije između Washingtona i Teherana su neprestane otkako je Tramp prije više od godinu dana odlučio da SAD napuste međurodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila iz 2015. godine.

(StarMo)