Naslovnica Život Amerika odobrila još jednu vakcinu

Amerika odobrila još jednu vakcinu

210

Zagreb/Washington — Modernina vakcina protiv koronavirusa u petak je postala druga po redu koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavila odobrenje dan nakon što je stručna komisija odobrila njeno korištenje, prenosi Index.hr.

Odluka FDA zasniva se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je vakcina gotovo 95 posto efikasna u prevenciji koronavirusa. Vakcina je imala relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Radi se o drugoj po redu odobrenoj vakcini, nakon Pfizer/BioNTechove vakcine prošlog petka.

“S obzirom na to da su sada dostupne dvije vakcine za prevenciju Covida-19, FDA je poduzela još jedan presudan korak u borbi protiv ove globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama”, izjavio je komesar FDA Stephen M. Hahn.

Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti vakcinisane osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerova, i Modernina vakcina davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernina vakcina može skladištiti na -20 stepeni, dok se Pfizerova treba skladištiti i držati na -75 stepeni Celzijusa, što njen transport čini vrlo kompliciranim.

(StarMo)