Naslovnica Život Amerika neće pristati na aneksiju Zapadne obale “još neko vrijeme”

Amerika neće pristati na aneksiju Zapadne obale “još neko vrijeme”

273
Jared Kushner; foto: arhiva - ilustracija

Jerusalem — Sjedinjene Države neće pristajati na izraelsku aneksiju okupirane Zapadne obale “još neko vrijeme”, dajući prioritet sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i širim regionalnim mirovnim naporima, izjavio je u ponedjeljak visoki savjetnik u Bijeloj kući Jared Kushner.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su da je njihov potez na normalizaciji odnosa s Izraelom, objavljen u četvrtak, odvukao pažnju od plana aneksije koji je razbjesnio Palestince, koji žele Zapadnu obalu kao dio svoje buduće države, i uznemirio je neke svjetske sile.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu označio je plan aneksije – već načet neslaganjima unutar njegove vladajuće koalicije o predloženom tempiranju – kao privremeni i na čekanju. Izraelski zvaničnici nagovijestili su, međutim, da prvo žele odobrenje najvećeg izraelskog saveznika, Sjedinjenih Država.

– Izrael se usaglasio s nama da neće napraviti nijedan korak bez našeg pristanka. Mi ne planiramo dati taj pristanak još neko vrijeme – izjavio je Kushner novinarima u telefonskom brifingu.

– Upravo sada fokus je, kako znate, provesti ovaj novi mirovni sporazum – kazao je.

– Istinski želimo da bude te međuakcije između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata što je moguće više i mi želimo da se Izrael fokusira na stvaranje novih veza i savezništava – izjavio je Kushner, javio je Reuters, a prenose bh. mediji, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)