Naslovnica Život Amerika imaju novu podmornicu na nuklearni pogon

Amerika imaju novu podmornicu na nuklearni pogon

466

Washington — Američka mornarica je javila je da je u upotrebu pustila svoju podmornicu nove generacije USS Delaware, bez prigodne svečanosti zbog pandemije koronavirusa.

“Premda je uobičajena svečanost puštanja u upotrebu otkazana iz javnozdravstvenog razloga i zbog zabrane javnog okupljanja, mornarica je preuzela USS Delaware i uvela ga u redovnu službu”, navodi se u izjavi američke mornarice, prenosi AFP.

I kuma podmornice Jill Biden, supruga demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena, uputila je u saopćenju čestitku svima koji su sudjelovali u puštanju u upotrebu podmornice koje je gradnja počela prije šest godina, kada je njezin suprug bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

USS Delaware je 18. podmornica klase Virginia, zadnje generacije jurišnih podmornica američke flote. To je višenamjenska podmornica s nuklearnim pogonom koji joj omogućuje 30-godišnju autonomiju. Opremljena je projektilima more-zemlja i može izvršavati zadaće nadzora, izviđanja i napadanja.

Epidemija Covida-19 zahvatila je i američke oružane snage unatoč zabrani kretanja uvedenoj za vojnike diljem svijeta, kao što pokazuje infekcija na nosaču aviona USS Theodore Roosevelt koji je usidren u Guamu.

(StarMo)