Naslovnica Život Amerika i Kanada se usaglasili…

Amerika i Kanada se usaglasili…

183
Donald Trump

Washington — Sjedinjene Države i Kanada usaglasili su se da privremeno zatvore svoju zajedničku granicu za putovanja koja nisu od suštinskog značaja, objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Trump, a Trumpova administracija razmatra plan da vrati sve ljude koji nelegalno pređu granicu iz Meksika, navela su dvojica zvaničnika američke administracije.

Kanada i SAD s nestrpljenjem žele suzbiti širenje virusa, ali također i održati njihove vitalne ekonomske veze. Kanada se oslanja na SAD za 75 posto svog ukupnog izvoza.

Trump je objavio zatvaranje granice na Twitteru, navodeći da ta odluka neće ugroziti trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.

“Mi ćemo, uz obostranu saglasnost, privremeno zatvoriti našu sjevernu granicu s Kanadom za saobraćaj koji nije od suštinskog značaja”, navodi Trump u tweetu, prenijeli su bh. mediji.

Po pitanju Meksika, Trump će koristiti svoje ovlasti koje ima kao predsjednik tokom pandemije, kao što je širenje koronavirusa, kako bi proveo jedan od svojih najagresivnijih pokušaja na suzbijanju nelegalne imigracije.

Plan je pod razmatranjem i nikakve konačne odluke nisu donesene, saopćili su zvaničnici, koji su govorilli za Associated Press pod uslovom da ostanu anonimni jer plan još nije objavljen.

(StarMo)