Naslovnica Region Amerika i Evropa upozoravaju Srbiju…

Amerika i Evropa upozoravaju Srbiju…

623

Washington — “Pozivamo sve naše saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)”, saopštio je State Department u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše isporuke prvog dijela ruskog protivzračnog raketnog sistema „Pancir S“, koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju.

“U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima smo više puta izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir”, naveo je portparol State Departmenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu eurointegracija, “potrebno da Srbija usaglasi svoju vanjsku politiku sa vanjskom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom”.

“Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela”, saopštio je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Josepa Borella.

(StarMo)