Naslovnica Izdvojeno Amerika i EU: Zajednički interesi na Zapadnom Balkanu

Amerika i EU: Zajednički interesi na Zapadnom Balkanu

334
foto: Twitter

Brisel — Šef diplomatije EU Josep Borrell i njegov američki kolega Mike Pompeo razgovarali su o hitnoj potrebi jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije korona virusa, navodi se u 28. marta objavljenom saopštenju Evropske unije.

U telefonskom razgovoru obavljenom juče, Borrell, koji govori u ime evropske dvadeset sedmorice, i državni sekretar SAD Mike Pompeo složili su se da treba brzo povećati medicinsku humanitarnu pomoć najosjetljivijim zemljama.

“EU i SAD imaju kapacitet da znatno doprinesu medjunarodnim naporima u suočavanju sa pandemijom”, navodi se u saopštenju EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom razgovora sa Pompeom Borrell je takođe istakao potrebu da se obezbjedi tačna i transparentna informacija stanovništvu u vrijeme kada raste zabrinutost i kruže lažne vijesti o korona virusu.

Pompeo je na svom Twitter nalogu objavio da je razgovarao sa Borrellom i da su transatlantski odnosi “od ključne važnosti za globalno javno zdravstvo i unapređenje naših zajedničkih interesa u Libiji, Siriji, Venezueli i Zapadnom Balkanu”.

Više bogatih zemalja usvojilo je planove o ogromnoj pomoći u otklanjanju posljedica korona virusa, ali raste zabrinutost za siromašne zemlje koje nemaju adekvatne zdravstvene sisteme.

Tokom vanrednog virtuelnog samita G20, grupe dvadeset najvećih svjetskih privreda, pozvane su svjetske institucije medju kojima su Svjetska zdravstvena organizacija i Medjunarodni monetarni fond da pomognu zemljama u brzom razvoju i u razvoju da se suoče sa sanitarnim, ekonomskim i socijalnim šokovima od bolesti COVID19.

(StarMo)