Naslovnica Život Američki vojnici iz Njemačke u Poljsku

Američki vojnici iz Njemačke u Poljsku

146
foto: ilustracija

Washington — Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je u srijedu predsjednik SAD Donald Trump primajući u Bijeloj kući poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući detalje o njihovom broju.

“Poljaci su nas pitali hoćemo li im poslati dodatne snage (…) Najvjerovatnije ćemo iz Njemačke otići u Poljsku”, rekao je američki predsjednik novinarima.

“Smanjit ćemo naše snage u Njemačkoj. Neki će se vratiti, drugi će poći na drugo mjesto, a Poljska će biti jedno od tih mjesta u Evropi”, dodao je, prenose hrvatski mediji.

Poljski predsjednik Andrzej Duda radi “sjajan posao” u svojoj zemlji, rekao je u srijedu Donald Trump o svom gostu iz Poljske kojeg za četiri dana očekuju neizvjesni izbori za drugi mandat.

“Predsjednik Duda se jako dobro snalazi u Poljskoj. Radi sjajan posao, Poljaci ga smatraju velikim čovjekom (…) ne mislim da mu treba moja pomoć”, ocijenio je Donald Trump.

Američki predsjednik koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne učestvuje u NATO-ovim vojnim troškovima rekao je prošle sedmice da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj koji će s 52.000 pasti na 25.000.

Poljski predsjednik je u vrtu Bijele kuće istakao da se “ne usuđuje govoriti američkom predsjedniku kuda će poslati svoje vojnike”, ali ga je zamolio da “ne povlači američke snage iz Evrope” kako bi sačuvao sigurnost kontinenta.

(StarMo)