Naslovnica BiH Američki top general ohladio Dodika: Podrška integritetu BiH!

Američki top general ohladio Dodika: Podrška integritetu BiH!

190
David Tabor

Sarajevo — “SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine i nastavit će ovoj državi da pružaju podršku u održavanju stabilnosti i sigurnosti kao i do sada” – kazao je komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) generalmajora David Tabor, koji boravi u posjeti BiH.

On se po dolsku u BiH sastao sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije generalmajor Ivicom Jerkićem.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima, težišnim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, saradnji OS BiH i OS SAD-a, s posebnim osvrtom na uspostavljanje Medijskog informativnog centra (MIC) Oružanih snaga BiH.

Razgovarano je i o unapređenju koncepta civilno-vojne saradnje.

Odgovarajući na novinarsko piatnje o tome u kojoj mjeri na saradnju OS dviju država utječe najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će entitet RS formirati vlastitu vojsku, američki general je poručio kako “SAD nastavljaju pružati podršku integritetu Bosne i Hercegovine”.

General Jerkić je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cijelini.

Saradnja sa SAD-om može se nastaviti uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku.

(StarMo)