Naslovnica Politika Američki Senat: Cruz blokirao potvrđivanje ambasadora, ima veze i sa BiH

Američki Senat: Cruz blokirao potvrđivanje ambasadora, ima veze i sa BiH

159
Ted Cruz

Washington — Kandidat za mjesto ambasadora SAD-a u Sarajevu Michael Murphy i još dvadesetak njegovih kolega sačekat će neko vrijeme da Senat potvrdi njihov izbor, jer je republikanski senator Ted Cruz blokirao čitav proces zbog odustajanja administracije Josepha Bidena od blokade ruskog projekta “Sjeverni tok 2”.

Republikanski senator Cruz blokirao je izbor dvadesetak ambasadora, koje je predložila administracija predsjednika Bidena, smatrajući da je Bijela kuća pogriješila odustajući od protivljenja ruskom projektu „Sjeverni tok 2“, prenosi Washington post.

Među kandidatima čiji je izbor bar za sada obustavljen su i Bidenov favorit za mjesto ambasadora u Beogradu Cristopher Hill. Jedini Bidenov kandidat čiji se izbor ne dovodi u pitanje je budući ambasador SAD-a u Pekingu Nicholas Burns, još jedan veteran diplomatskih manevara koji su pratili raspad bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka.

Osim Cruza, izbor većine ambasadora blokira i senator Josh Hawley. Demokrate optužuju republikance da ovakvim potezima nanose veliku štetu američkoj spoljnoj politici.

(StarMo)