Naslovnica Izdvojeno Američki profesor o pandemiji: “Sami smo sebi ovo napravili”

Američki profesor o pandemiji: “Sami smo sebi ovo napravili”

431
foto: ilustracija

Sarajevo — Ilegalna trgovina divljim životinjama i prekomjerna eksploatacija i ugrožavanje prirode od strane čovjeka su glavni krivci za pandemiju korona virusa, tvrdi vodeći američki naučnik Thomas Lovejoy.

On pritom smatra da se ne radi o ‘osveti prirode’, nego da smo to ‘sami sebi napravili’.

Naučnici su otkrili da se svake godine stvore dva do četiri nova virusa usljed ljudskog ugrožavanja svijeta prirode, a bilo koji od tih virusa se mogu razviti u pandemiju.

To tvrdi i sam Lovejoy koji je osamdesetih godina skovao termin ‘biološka raznolikost’.

– Ova pandemija je posljedica našeg upornog i prekomjernog ugrožavanja prirode, kao i nesrazmjerne ilegalne trgovine divljim životinjama, naročito tržnica gdje se one prodaju, pijaca sirovog mesa u Južnoj Aziji, kao i tržnicama mesa divljih vrsta u Africi… Očigledno je da je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti nešto poput ovog, tvrdi Lovejoy, profesor nauke o okolišu na Univerzitetu George Mason i viši saradnik Fondacije UN-a.

Njegovi komentari dolaze uz objavu izvještaja Centra za američki napredak u kome se između ostalog poručuje da SAD moraju pojačati napore na borbi protiv trgovine divljim životinjama kako bi pomogle borbu protiv pandemije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)