Naslovnica BiH Američki profesor: Handkea procesuirati zbog negiranja geonocida

Američki profesor: Handkea procesuirati zbog negiranja geonocida

353
David Pettigrew

Stockholm — Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew reagirao je na današnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, kazavši da ovim “Švedska akademija podržava Handkeovo poricanje genocida” – javlja N1.

Profesor napominje da se odlukom o dodjeli nagrade Handkeu krši Okvirna odluka Vijeća Evropske unije da države članice kažnjavaju poricanje genocida i govor mržnje, a takva nagrada, kaže, “ponovno traumatizira preživjele žrtve genocida te istovremeno i podstiče daljnje poricanje i ekstremizam”.

“Dodjela nagrade Handkeu dodatno pojačava ksenofobiju i islamofobiju, a ujedno predstavlja posljednju fazu genocida što je poricanja genocida”, poručio je Pettigrew.

Smatra da se Švedska akademija “treba postidjeti i oduprijeti se veličanju ratnih zločinaca iz bilo kojeg izvora”, a također ističe da bi “prikladan odgovor bio sudsko procesuiranje Handkea zbog negiranja genocida”.

Stav profesora Pettigrewa bit će pročitan kao dio programa u Stockholmu kada će se okupiti svi oni koji su protiv dodjele nagrade negatoru genocida te profesor napominje da taj protest daje priliku da se svijetu kaže istina o genocidu i istina o agresiji koju su u Bosni i Hercegovini počinile Srbija i Hrvatska od 1992. do 1995. godine.

(StarMo)