Naslovnica Izdvojeno Američki predizbori: Bidenu osam država, Sandersu četiri

Američki predizbori: Bidenu osam država, Sandersu četiri

319
Sanders i Biden

Los Angeles — Joe Biden vjerojatno će biti pobjednik u osam država u “super utoraku”, a njegov glavni protukandidat za demokratsku nominaciju Bernie Sanders mogao bi osvojiti četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.

“Super utorak” je dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imat će presudan utjecaj na to tko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru. Dosad je dao vjetar u leđa Joeu Bidenu.

“Jedva prije nekoliko dana, mediji i komentatori govorili su o ‘smrti’ ove kandidature”, rekao je Joe Biden u Kaliforniji.

Velike televizijske stanice proglasile su bivšeg američkog predsjednika pobjednikom u Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu.

Ipak, Sanders je po projekcijama Edison Researcha pobjedio u Vermontu, Coloradu i Utahu, a po Fox News i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata.

Biden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz utrke, dobio podršku senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, gradonačelnika South Benda u Indiani.

(StarMo)