Naslovnica BiH Američki kongresmen: Pomoći BiH, ali bez “bacanja novca”…

Američki kongresmen: Pomoći BiH, ali bez “bacanja novca”…

343
Scott Perry

Washington — Kongresmen Scott Perry izjavio je da su Sjedinjene Američke Države “spremne pomoći Bosni i Hercegovinu u borbi protiv korupcije u pravosuđu, ali da nisu spremne bacati novac u rupu bez dna”.

Perry, koji je u BiH služio kao helikopterski pilot Armije SAD-a, u razgovoru za Glas Amerike izrazio je zabrinutost zbog stepena političke kontrole pravosuđa u BiH čiji sistem je osmislila i finansirala američka vlada te kazao da žele biti sigurni da je svaki peni potrošen mudro.

“Zaista nisam upoznat sa cifrom od stotina miliona dolara kada je u pitanju pravosudni sistem. Prema mojim saznanjima potrošili smo deset miliona dolara u pokušajima, tokom prethodnih pet godina, da podržimo uspostavljanje zapadnog stila pravosudnog sistema koji je nezavisan i oslobođen od korupcije” – kazao je Perry.

Također je dodao da su pokušali pomoći bh. narodu da uspostavi vlastiti sistem koji će odgovarati njihovim potrebama, ali i koji će poštovati principe borbe protiv korupcije i nezavisnost.

“Program je tekao svojim tokom. Na žalost, ne izgleda kao da je ispunio ciljeve, ali smo u velikoj mjeri zavisili od bh. vlade da uradi više po tom pitanju” – istakao je.

Kongresmen Scott Perry također je kazao da “nema ličnog vozača, da vozi svoje auto koje je prešlo oko 434.000 km te da ne prima naknadu za odvojeni život”.

(StarMo)