Naslovnica Život Američki general u Dohi sa talibanima o “deeskalaciji nasilja”

Američki general u Dohi sa talibanima o “deeskalaciji nasilja”

501
Doha - foto ilustracija

Doha — Komandant američkih snaga u Afganistanu sastao se s talibanskim vodstvom u Dohi kako bi razgovarali “o potrebi smanjenja nasilja u ratom razorenoj zemlji”.

Sastanak između talibanskih vođa i generala Scotta Millera, je uslijedio u vrijeme kada ova pobunjenička grupa optužuje američke snage za kršenje sporazuma potpisanog između dvije strane u februaru.

General Miller sinoć se sastao s talibanskim rukovodstvom. Tema sastanka je bila deeskalacija nasilja – izjavio je Reutersu glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu.

Februarski pakt između Sjedinjenih Država i talibana, prema kojem će se međunarodne snage povlačiti u fazama u zamjenu za to da talibani garantuju sigurnost, najbolja je prilika za okončanje 18-godišnje američke vojne intervencije u Afganistanu, podsjeća Reuters.

Glasnogovornik političkog ureda talibana u Dohi također je rekao na Twitteru da je na sastanku “razgovarano o provedbi sporazuma”.

Talibani će u sklopu sporazuma početi pregovore s afganistanskom delegacijom, ali razmjena zatvorenika koja treba uslijediti prije pregovora je doživjela zastoj.

(StarMo)