Naslovnica Politika Američki državni sekretar: Kina se ponaša sve agresivnije…

Američki državni sekretar: Kina se ponaša sve agresivnije…

73
Antony Blinken

Washington — Sve moćnija Kina izazov je za svjetski poredak, a ponaša se “sve represivnije” kod kuće i “sve agresivnije” u inostranstvu dok testira svoj rastući utjecaj, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u intervjuu za američku televiziju.

“Ono čemu svjedočimo posljednjih nekoliko godina je da sa Kina ponaša sve represivnije kod kuće i sve agresivnije u inostranstvu. To je činjenica”, rekao je Blinken u intervjuu u emisiji 60 minuta američke televizije CBS.

Američki top diplomata dodao je da se Kina ponaša “sve više na neprijateljske načine”, ali upitan da li Washington ide prema vojnoj konfrontaciji sa Pekingom, Blinken je odgovorio: “To je duboko protiv interesa i Kine i SAD-a, da se dođe do te tačke, ili da se čak krene u tom pravcu.”

Biden je izdvojio Kinu kao najveći vanjskopolitički izazov njegove administracije. U svom prvom govoru u Kongresu prošle srijede, obećao je da će održati jako američko vojno prisustvo na Indo-Pacifiku i povećati tehnološki razvoj SAD-a – prenosi AJB.

(StarMo)