Naslovnica Život Američka studija: Jeleni “vrlo osjetljivi” na coronavirus

Američka studija: Jeleni “vrlo osjetljivi” na coronavirus

143

Washington — Američka studija sugerira da su jeleni “vrlo osjetljivi” na koronavirus koji uzrokuje COVID 19, što bi moglo značiti dugotrajne probleme u borbi protiv pandemije i predstavljati novi način preživljavanja virusa.

Uzorci uzeti od 360 jelena na devet različitih područja na sjeveroistoku Ohaja prošle godine otkrili su šest slučajeva u kojima se koronavirus prenio s ljudi na jednu od životinja, prema naučnicima, čija je studija objavljena na Nature.com.

Svaki od uzoraka uzet je početkom 2021., kada su slučajevi COVID-a u Sjedinjenim Državama bili u porastu, navodi se u studiji. Istraživanje je pokazalo da je oko trećina uzorkovanih jelena ili nedavno zaražena virusom ili su imali bolest.

– Naše otkriće da su jeleni često zaraženi virusom SARS-CoV-2 postavlja temeljna pitanja o budućoj putanji SARS-CoV-2. Potencijalno stvaranje novog rezervoara virusa SARS-CoV-2 u jelenu moglo bi otvoriti nove putove za razvoj i prijenos na druge vrste divljih životinja i potencijalno prelijevanje novih varijanti na ljude koje naš imuni sustav nije ranije upoznao, navodi se u studiji.

(StarMo)