Naslovnica Život Američka studija: Covid može uticati na plodnost, a ne vakcina

Američka studija: Covid može uticati na plodnost, a ne vakcina

151

Sarajevo — Nova studija donosi sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv koronavirusa i smanjene šanse za začeće.

Umjesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen koronavirusom u roku od 60 dana, što daje još više razloga da se vakcinišu protiv koronavirusa, jer bi bolest COVID-19 mogla kratkotrajno utjecati na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology, prenosi televizija N1.

“Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može biti povezana s kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost partnera“, pišu naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Bostonu i druge institucije širom SAD-a.

Naučnici su napisali da “ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti liječenju plodnosti i ispitivanja vakcinacije protiv koronavirusa, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije i slabije plodnosti”.

Oni su dodali da “nekoliko studija nije dokumentiralo značajnu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i rizika od pobačaja”.

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD-u i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a naučnici su ih pratili do novembra 2021., piše CNN.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)