Naslovnica Politika Američka ambasada: SDA da ne ometa istrage o korupciji

Američka ambasada: SDA da ne ometa istrage o korupciji

174

Sarajevo — Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ozbiljno je kritikovala Stranku demokratske akcije (SDA) navodeći da bi ova politička opcija trebala postupati u skladu sa onim što tvrdi.

Naime, iz SAD-a su naveli da sa velikom pažnjom čitaju kako Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da dijeli iste ciljeve u BiH kao i SAD, Evropska unija i visoki predstavnik, a koji se odnose na izgradnju funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija te osiguranje vladavine prava.

“Ako SDA zaista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali blokirati i ometati istrage o korupciji. Ako dijele iste ciljeve kao mi onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferisali retoriku podjela iznad retorike pomirenja”, naglasili su iz ambasade SAD-a, prenosi televizija N1.

Dodaju da Sjedinjene Države ne favoriziraju nijednu političku stranku ili etničku grupu u BiH.

“Podržavamo ljude ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će građanima BiH omogućiti bolju budućnost”, poručili su.

N1 podsjeća, jučer je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH upozorio da nijedna stranka ne bi smjela koristiti njegovu odluku da nametne finansiranje izbora u političke svrhe te to nazivati vlastitom pobjedom.

(StarMo)